Ga naar hoofdinhoud

Hardglasmontage: Glaskeurmerk en het Glas Vakcertificaat

Alle leden van Vakgroep GLAS die in het bezit zijn van het GLAS Vakcertificaat (voorheen GBO Vakcertificaat) zijn per 1 januari 2024 omgezet naar het Glaskeurkeurmerk. Het GLAS Vakcertificaat is onderdeel van Glaskeurmerk.

Het GLAS Vakcertificaat staat voor vakbekwaamheid, kwaliteit en veiligheid. Glaszetters en monteurs van gecertificeerde bedrijven zijn volgens de hoogste standaarden in de branche geschoold. Dit biedt opdrachtgevers belangrijke voordelen. Het GLAS Vakcertificaat wordt uitgegeven door Bouwend Nederland Vakgroep GLAS.

Indien ook hardglasmontage activiteiten worden uitgevoerd onder het Glaskeurmerk, dient men in het bezit te zijn van een geldig GLAS Vakcertificaat hardglasmontage.

Dit certificaat wordt verkregen door het met voldoende resultaat volgen van de cursussen Hard Glas Theorie en Hardglasmontage Praktijk. Tevens dient met in het bezit te zijn van een geldig VCA-certificaat.

Het GLAS Vakcertificaat is 5 jaar geldig. Hierna dient de glasmonteur de cursus hercertificering Hardglasmontage te volgen om in het bezit te blijven van een geldig GLAS vakcertificaat. Doel van de hercertificering is het toetsen van enerzijds de praktische vaardigheden in het monteren van met name hardglas en anderzijds de theoretische kennis die daarbij nodig is. Daarmee wordt gewaarborgd dat de vakman op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen in zijn vakgebied, ook op het gebied van normen voor glastoepassingen.

De hercertificeringsdag bestaat vrijwel uitsluitend uit praktische oefeningen met diverse praktijkopstellingen zoals diverse schuifdeursystemen, douche-opstellingen en pendeldeuren. Iedere cursist wordt individueel beoordeeld per uitgevoerd werk.

Het les- en praktijkmateriaal is in grotendeels 2022 vernieuwd, waardoor de cursisten trainen met de materialen die vandaag in de praktijk worden toegepast. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan de montage van balustraden, trappen en vloeren.

De cursus Hercertificering Hardglasmontage GLAS Vakcertificaat vindt plaats op 28 februari 2024 te Amersfoort. Bij voldoende resultaat ontvangt men een certificaat van deelname en wordt het GLAS vakcertificaat Hardglasmontage verlengd.

De cursussen worden gegeven door ervaren docenten werkzaam in de glasbranche.

Beheersing Nederlandse taal

Mochten cursisten moeite hebben met de Nederlandse taal, neem dan vooraf contact op met Kenniscentrum Glas. Er wordt dan gezorgd voor een passende oplossing, zodat de beoordeling van de vakman niet belemmerd wordt door de taalbeheersing.