Ga naar hoofdinhoud

Persbericht – Hoe veilig is het glas in uw woning?

Niet alle moderne veiligheidsnormen zijn verplicht in oudere woningen, maar ze toepassen voorkomt enorm veel leed. Kenniscentrum Glas, Bouwend Nederland Vakgroep GLAS en OnderhoudNL lanceren een bewustwordingscampagne rond woonveiligheid en glas.

Een nieuwbouwwoning moet wat betreft de glassituatie aan strenge veiligheidseisen voldoen. Een binnendeur met enkelglas waar een kind zo doorheen kan vallen, dat is niet meer van deze tijd. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor borstweringen lager dan 85 cm. Maar in oudere huizen – gebouwd vóór het Bouwbesluit van 2012 – komen dergelijk situaties met onveilig glas nog veel voor.

Hoe veilig is het glas in uw woning?
Verschillende tragische ongevallen, soms met dodelijke afloop, hebben laten zien dat huiseigenaren en bewoners zich vaak niet bewust zijn van het gevaar in oudere huizen. Ook van oplossingen – veiligheidsglas, strategisch geplaatste stangen tegen doorvallen, etc. – gaat weinig kennis rond. De glasbranche wil daarin verandering brengen en drukt mensen op het hart om de veiligheid van de glassituatie in hun woning te onderzoeken of door een expert te laten controleren. Indien nodig kunnen dan de juiste maatregelen worden getroffen.

Nederland Energie Neutraal 2050
In Nederland staan wij voor een grote uitdaging met het verduurzamen. Als het enkele glas dan toch moet worden vervangen, kan dat in veel gevallen beter meteen vervangen worden door isolerend veiligheidsglas. Zo hebben bijvoorbeeld ruim 80.000 studentenwoningen in heel Nederland nog enkelglas. Milieuorganisatie Natuur & Milieu, De Jonge Klimaatbeweging en De Landelijke Studentenvakbond zijn een actie gestart voor een landelijk verbod op enkelglas in huurwoningen per 2029: ‘Enkelglas is oncomfortabel, energieverspillend, onveilig en niet nodig‘ aldus het manifest van de organisaties.

Campagne glasbranche
Kenniscentrum Glas, Bouwend Nederland Vakgroep GLAS en OnderhoudNL haken aan bij het veiligheidsthema en lanceren nu een eigen campagne. Het hart daarvan is een informatieve video over glas en veiligheid die de branche speciaal heeft laten maken. Deze wordt gepresenteerd op de drie websites van de betrokken partijen en via verschillende socialmediakanalen. Op dezelfde websites zijn ook specialisten te vinden die mensen met vragen verder kunnen helpen. Informeren en aanpakken, dat is het devies van de campagne!

Kijk de video met meer informatie en uitleg!